34. Akşemseddin Hazretleri'ni Anma Günü Göynük'te Gerçekleştirildi

34. Akşemseddin Hazretleri'ni Anma Günü  Göynük'te Gerçekleştirildi
26 Mayıs 2024


Geleneksel Akşemseddin Hazretleri'ni Anma Günü etkinliğinin 34'üncüsü  Bolu’nun Göynük ilçesinde gerçekleştirildi. Akşemseddin Hazretleri anma gününe çevre illerden  binlerce kişi katıldı.

Programa, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Göynük Kaymakamı Talha Battal, Göynük Belediye Başkanı Ali Oral, eski CHP genel başkanlarından Hikmet Çetin, eski milletvekilleri, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Etkinlikler, Bolu İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın ilçe girişinde yaptığı dua ile başladı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Mehter Takımı'nın marşları eşliğinde Gazi Süleyman Paşa Bulvarından Göynük Belediyesi önüne kadar yürüyüş yapıldı. Belediye önündeki anma programında ilk olarak aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Göynük Belediye Başkanı Ali Oral, yaptığı konuşmada, 34. Akşemseddin Hazretleri'ni Anma Günü etkinliklerine destek veren firmalara ve katılımcılara teşekkür etti. Göynük Kaymakamı Talha Battal ise konuşmasında, Akşemseddin Hazretleri'nin İstanbul'un fethine müritleriyle katıldığını ve İstanbul'un fethinin manevi komutanı olduğunu vurguladı. Battal, “Akşemsettin Hazretleri ilçemize manevi bir havaya vesile olmaktadır. Vefatının üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala ziyaret edilmektedir.” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da konuşmasında, Göynük'ün tarihiyle ve yetiştirdiği değerlerle Türkiye'nin en güzel ilçelerinden biri olduğunu belirtti. Özcan, “Bugün andığımız Akşemsettin Hazretleri Fatih Sultan Mehmet’in hocasıdır. İstanbul'un fethinde çok önemli görevlerde bulunduğu zaten tarih kitaplarında fazlası ile yer aldı. Bu anlamda da bu özel günde, Fatih Sultan Han'ımızı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.

AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Çoşkunyürek, Akşemseddin Hazretleri'nin tarihe yön veren bir mutasavvıf, âlim, hak aşığı, bilim adamı ve şair olduğunu belirterek, “Bizlere büyük bir miras ve emanet bırakan ecdadımızı hürmet ve rahmetle yad ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Bizlere böyle bir vatan bıraktıkları için ne kadar şükretsek azdır.” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında, “Topraklar kılıçla fethedilir ama devletler ahlakla, irfanla, ilimle kurulur. Kılıçla fethedilen yerler ilimle vatan kılınmazsa, ahlakla kuşanmazsa, bir müddet sonra mutlaka kaybedilir. Anadolu toprakları eğer bugün hala medeniyetimizin en uç ve en derin özelliklerine sahipse bunu bu şahsiyetlere borçluyuz. Akşemsettin Hazretleri'nin hayatı bir ilim adamı olarak benim rehberimdir,” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından bir tasavvuf gösterisi sahnelendi. Gösterinin ardından vatandaşlar hep birlikte meşk gösterisi gerçekleştirdi. Etkinlikler sırasında vatandaşlara etli pilav ve ayran ikramı yapıldı.

Göynük'teki 34. Akşemseddin Hazretleri'ni Anma Günü ve Sempozyumu, tarih ve kültürün buluştuğu, manevi değerlerin yeniden hatırlandığı anlamlı bir gün olarak hafızalarda yer aldı.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir