GÖYNÜK'TE EL EMEĞİYLE TAHTA KAŞIK ÜRETİYOR

Bolu'nun Göynük İlçesi Hacı Mahmut Köyü'nde yaşayan 56 yaşındaki Mehmet Bayram, beş yıl önce başladığı tahta kaşık üretimiyle hem stresini atıyor hem de geçimini sağlıyor.

GÖYNÜK'TE EL EMEĞİYLE TAHTA KAŞIK ÜRETİYOR
18 Mayıs 2024

Daha önce Düzce'de demir işçiliği yapan Bayram, Göynük Kaymakamı Muhammet Serdar Erdoğan'ın teşvikiyle el sanatlarına yöneldi. Kaymakamlığın desteğiyle merdane, oklava, ekmek tahtası gibi çeşitli ahşap ürünler üreten Bayram, bu süreçte tahta kaşık yapımında ustalaştı.

Bayram, kaşık yapmanın kendisi için hem rahatlatıcı olduğunu hem de iyi bir gelir sağladığını belirti ve "Önceden bir kaşığı zor yapıyordum, şimdi her türlüsünü yapıyorum. Şu anda on dört türlü kaşık üretiyorum," dedi. Üretiminde ağırlıklı olarak kayın ve şimşir ağaçlarını kullanan Bayram, günlük ortalama otuz ila kırk kaşık üretiyor.

Kaşık fiyatları toptan ve perakende olarak değişiklik gösteriyor. En ucuz kaşık on liradan satılırken, en pahalı kepçe elli liraya alıcı buluyor. Bayram, ürünlerini Göynük, Eskişehir, Taraklı ve İstanbul gibi çeşitli şehirlere satıyor ve satışlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söylüyor.

Kaşık almak isteyenlere şimşir ağacını tavsiye eden Bayram, kaşıkların kullanıldıktan sonra dik konulması gerektiğini söyledi, "Kayın suyu yedi mi ölür, bakteri üretmeye başlar. Ama şimşirde öyle bir şey yok. Hem sağlıklı hem organik ve bakteri yapmıyor, çünkü suyu kolay kolay emmiyor," şeklinde konuştu.

Mehmet Bayram, el emeğiyle ürettiği tahta kaşıklarıyla hem köy ekonomisine katkıda bulunuyor hem de geleneksel el sanatlarını yaşatıyor.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir