Bolu’nun Göynük ilçesinde 3 Eylül 2017’de çıkan ve 3 günde kontrol altına alınabilen yangında hasar gören 250 hektar ormanlık alanda 269 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Yangında zarar gören alanın ağaçlandırılması için Bolu Orman Genel Müdürlüğünce çalışma yapıldı. Soğutma çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından orman köylülerinin yardımıyla yanan ağaçlar keserek sahadan çıkardı. Orman mühendisleri yanan alana dikilecek türlerle ilgili çalışma yaparken, sahanın boşaltılmasının ardından yeni fidanların toprakla buluşturulması için sürüm ve teraslama işleri başladı.
Dozerler ve iş makinelerinin kullanıldığı çalışmalarda 450 kişilik ekip dik yamaçları yeniden ağaçlandırmak için teraslama işlemi yaptı ve fidanları dikti.
Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, yangında 250 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü, ekiplerin yanan ormanlık alanın tamamında ağaçlandırma çalışması yaptığını söyledi.
Alanda bir karış toprağı dahi boş bırakmayarak ağaçlandırdıklarını belirten Şentürk, şöyle konuştu:
“Müdürlüğümüzde her yıl yaklaşık yüz on beş hektar alanımız orman yangınlarından zarar görmektedir. Bu görmüş olduğunuz sahada yine orman yangınına uğramış olan bir alanımız. 2017 iki bin on yedi yılında yol kenarına atılan sigara izmariti sebebiyle 250 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangın o günün şartlarında 3 gün sürdü ve güçlükle söndürülebildi. Yangın söndükten hemen sonra da buradaki ağaçlanma faaliyetleri başlatıldı. Özellikle doğadaki canlılar için 11 bin adet meyveli fidan dikildi. Bunun yanı sıra da 258 bin adet ibreli fidan ile birlikte toplamda 269 bin adet fidan bu sahaya dikilmiş oldu. Bunun yanı sıra da 500 kilogram Kızılçam tohumu yine alana takviye olarak ekildi.”
Yangın alanlarına toprak özellikleri, rakım, bakı ve coğrafi konum gibi özellikler nedeniyle oranın şartlarına uygun fidanların dikilmesinin gerektiğini belirten Şentürk, “Bu yörede genelde kızılçam ve karaçam ağırlıklı bir orman vardı. Dolayısıyla bizim asli türlerimiz olarak buraya kızılçam ve karaçam dikildi veya ekildi. Ama bunun dışında tabii ki yöreye canların da yine besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla meyveli fidanlar işte kirazdır, ahlattır, alıçtır, bademdir bu tarz fidanlar da yine alana dikildi. Dolayısıyla bu yöreye farklı bir bitkiyi getirdiğinizde burada yaşama şansı zayıf olmaktadır. Onun için doğayı taklit etmek en doğrusudur. Daha önce hangi türler alanda varsa onların dikilmesi esastır.” ifadelerini kullandı
.
Şentürk, Bölge Müdürlüğü olarak yangın sezonuna hazır olduklarını aktardı ve, “
Öncelikle kendi çalışma arkadaşlarımızı yangına karşı nasıl mücadele edecekleri konusunda eğittik. Bunun dışında özellikle köylülerimizi orman yangınları konusunda zaman zaman yaptığımız toplantılarda, köy toplantılarında bilinçlendirdik. Herhangi bir yangın veya duman gördüklerinde de nasıl hareket etmeleri gerektiğini onlara anlattık. Son yıllarda buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımıza ve Sayın Genel Müdürümüze şükranlarımızı arz etmek istiyorum. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'ne vermiş oldukları araç.
Gereç destekleri bunun yanı sıra da alınan yangın işçileriyle birlikte yangına hazır mücadeleye hazır duruma gelmiş bulunmaktayız.” dedi.
Orman yangınlarının etkisinde sadece ağaçlar yanmadığını oradaki tüm canlılar doğayla birlikte cansız varlıklarında zarara uğradığını söyleyen Şentürk, “Orman yangınına sebebiyet verdiğimizde birçok canlı cansız varlığa zarar vermiş oluyoruz. Bizler özellikle orman yangını çıkabilecek yerlerde gerekli önlemlerimizi almalıyız. Yaz aylarında hava koşullarının ekstrem olduğu zamanlarda piknik ateşinin yakılmamasını istirham ediyoruz.
Bunun yanı sıra bahçe temizliği ve anız ateşlerinin de ormanlara sıçrama ihtimali olduğundan dolayı özellikle yapamamasını bizlerden izin alınmadan böyle bir ateşin yakılmamasını vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz. Bunun yanı sıra zaman zaman atıklar, yol kenarına attıkları izmaritlerin de yangına sebebiyet verebileceklerini buradan hatırlatmak istiyoruz.
Bununla ilgili de gerekli tedbirleri almalarını vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Şentürk, vatandaşların herhangi bir yangın veya duman gördüklerinde 112 acil çağrı merkezini aramaları gerektiğini sözlerine ekledi.