IF (İntermittent Fasting) Aralıklı Oruç Diyeti Nedir ?

IF (İntermittent Fasting)  Aralıklı Oruç Diyeti Nedir ?
13 Haziran 2020

Aralıklı oruç diyeti son zamanlarda kilo vermek isteyenler arasında oldukça popüler. Peki aralıklı oruç diyeti nedir?

Nasıl yapılır ? 

3 şekilde yapılabiliyor; 

16/8 kuralı : Her gün 16 saat  aç ,geri kalan 8 saatlik dilimde yemek yeniyor genelde 2 öğün veya tek öğün şeklinde. 

5/2 kuralı : Haftanın 5 günü normal 2 günü 500-600 kkal düşük kalori alınıyor. 

Ye-Dur-Yeme : Haftada 1 veya 2 gün 24 saat aç kalınabiliyor. 

Bunlardan en çok tercih edileni 16/8 kuralı. Örneğin kahvaltıyı sabah 9'da yaptınız, akşam yemeğini 8 saat sonra 5’te yapıyorsunuz.Öğünlerde  kaliteli yağ, kaliteli karbonhidrat ve protein alımı önemlidir. 

Aralıklı oruç diyeti ile öğün sayısı azaltılmaktadır atıştırmalıkların önüne geçirmekte böylece bireylere daha düşük kalori almaları sağlanmaktadır. Düşük kalori alan bireyler kilo vermektedir. burada dikkat etmemiz gereken iki öğün beslensek dahi alınan enerji harcanan enerjiden az olmadığı taktirde kilo vermemiz  beklenmez . 

Aralıklı oruç diyetinin bize sağladığı diğer bir fayda da;16 saat aç kalan vücut enerji için glikojen depolarını tükettikten sonra yağ yakmaya başlıyor; böylece vücutta yağ oranı düşüyor. Vücutta yağ oranının düşmesi demek; kan yağlarını düşmesi, metabolizmanın hızlanması ,hormonların düzene girmesi demektir. Ayrıca vücut enerji için zararlı bakterileri, yaşlanmış hücreleri kullanıyor böylece vücut kendi temizliğini yapmış oluyor, hücre yenilenmesi sağlanıyor. Bu yönüyle de kansere karşı korumuş oluyor. Uzun süreli açlıkta insülin salınımı azaldığı için insülin direncinde de  azalma oluyor. 

Yapılan araştırmalara göre aralıklı oruç diyetini yapmak , normal diyeti yapmaktan daha zor olduğu, diyet yapanları psikolojik olarak daha çok etkilediği ve bırakma oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiş. 

Aralıklı oruç diyeti herkesin uygulayacağı bir diyet değildir. Muhakkak bir  uzman karar ve kontrolü altında yapılmalıdır. 

 

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Kübra DAĞ EMRECİKSİN yazıları

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir