Bu hafta biz psikologların gündeminde olan bir konudan bahsetmek istiyorum. Açık öğretimde psikoloji bölümü olması!
Piyasada yeterince psikoloji diploması olmadan psikologluk yapan kişiler yokmuş gibi, bir de açık öğretimden sadece testlere tabi tutularak, sadece sanal ortamdan öğrendikleri ile bu mesleği edinebilecek kişiler türeyecek.
Bizler kendi aramızda bile uzmanlık yaparak, dışarıdan tonlarca para verip eğitimler alarak yeterli olup olmadığımızı tartışırken böyle bir konunun konuşuluyor olması bile yeterince can sıkıcı.
İnsanlarla iç içe olması gereken, iletişimin, beden dilinin hatta ses tonunun bile ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz bu meslek grubunun iletişimin olmadığı bir sanal ortamdan edinilmesi kabul edilemez.
Günümüzde insanların artık daha bilinçli olduğunu düşünüyorum. Ruh sağlığı gibi önemli bir alanda tedavi olmak isteyen, terapi almak isteyen kişilerin gittiği uzmanın, uzmanlık alanını nasıl sormaları gerekiyorsa artık mezun oldukları üniversiteyi benimsedikleri yaklaşımı ve aldıkları eğitimleri bile sorgulamaları gerekmektedir.
Eğer bu girişimi engelleyemezsek, birkaç yıl sonra açık öğretimden mezun olmuş, alanda hiçbir deneyimi olmayan ve uygulamayı almamış, hiçbir psikolog hocasıyla bir konuyu tartışmamış, sadece notlardan edindiği bilgilerle psikolog olmuş kişiler göreceğiz.
Bunu engelleyemiyorsak insanları bilinçlendirmeliyiz. Çünkü bu kişiler fayda sağlayamadığı gibi bireyin ruh sağlığına zarar verebilir.
Umarım insanlar bu konularda bir an önce bilinçlenir ve bu durumun karşısında sadece biz psikologlar olmayız. Diğer meslek gruplarından da destek bekliyoruz.
Çünkü ruh sağlığı en az fiziksel sağlığımız kadar önemlidir…