HEDiYE

HEDiYE
7 Ekim 2023

Özel günlerin olmazsa olmazı onlar. Başı doğum günleri çekiyor, akabinde sevgililer ve ebeveynlerin günü geliyor, sonra da yıl başı ve her türlü dönümler.  Bunlardan başka bir de beklenti için olanlar var. Bir işin halledilmesi için veye halledilen bir işe teşekkür için alınan hediyeler ! Bu son tür,  kullanımda en eski olandır diye düşünüyorum. Kelimenin doğuşunun da, bu türde hayat bulduğu anlaşılıyor çünki özel günlerin mazisi,  çok eskilere, kelimenin doğuş tarihine kadar eskilere  uzanamaz. Özel günler; tüketim toplumunu daha da coşturmak için, kapitalist düzenin dayatması olarak çıkmıştır ortaya. Böyle olunca, geçmişleri en fazla yüz yıl geriye, hadi taş çatlasın ikiyüz yıl geriye uzansın.

Hediye kelimesi  birleşik   kelimelerdendir. He (evet) diye( söyleye) anlamında kullanılmış. İfade edilmek isteneni değişik kelimelerle yaparsak şöyle oluyor; evet diye.... , söyle diye...., konuş diye ... , sev diye....git diye...kal diye...gibi. Bu bir istek, talep kelimesi aslında. Karşısındaki insandan bir şeye he demesini, evet demesini bir armağan vererek  talep ediyor. Bana he demen için, bak ben sana bunu veriyorum, sen de benim senden istediğime he de çünki he demen benim için öyle  kıymetli ki diyor. Buradan da anlaşılacağı üzere; bir insana he demenin, o insan için en değerli armağan olduğunu belirtiyor..."HE"nin, insana verilebilecek en güzel, en değerli, en büyük armağan olması sebebiyle de, verilenlere  hediye kelimesi uygun görülüyor. Böylelikle; he nin, bu iki sesli kısacık kelimenin,  tahminimizin çok ötesinde anlam değeri olduğunu, kimi zaman dünyalara bile eşdeğer olabileceğini, bizlere gösterip öğretiyor... Kelime he demenin, en kıymetli armağan olduğunu ihdas ettirmesiyle de,  bize hayatın bir gizini açık ediyor. Kolay kolay karşınızdaki insanı geri çevirmeyin, gönlünü kırmayın, onaylayın, sizden beklentisini mümkün mertebe karşılamaya çalışın diyor. Bu denilenleri yapabilmek için, yapacak olan kişide, hoşgörü meziyetinin varlığı elzemdir kuşkusuz. Hoşgörü yoksunluğunda olanların, başarabileceği tutumlardan değildir he demek. Kelimelere  birazcık dikkat edince, böyle sürprizlerle karşılaşıyor insan. Dilimiz bazen tek bir kelime ile ne çok şey anlatıyor bizlere. İnsanın kendisini ifade edebilmek amacıyla, neleri neleri düşünüp, akıl ettiğini anladığımız gibi, bazen bir küçücük kelimede, sanki hayatın bir şifresi çıkıyor ortaya ! Buradaki şifreyse  haddinden fazla sevimli !

Hediye, bazen de bir davranış olabilir. Karşınızdaki insan size öyle bir davranışta bulunur ki, o davranışla size he der, onaylar, sarıp, sarmalar. Ağzımızdan  çıkan bir sözcükle değil de,  yaptığımız bir eylemle  he demek  çok daha kıymetlidir mutlaka, çünki  insanların sözel he deyişi, kimi zaman yalancıktan da olur; durumu idare etmek, geçiştirmek, hatta kandırmak için. En kötüsü de kandırmak için olanıdır kuşkusuz !...

Son olarak;  hepimizin dünya hayatına gelişini, Allahın her birimize he deyişi olarak gördüğümü belirterek; bugünki  bu yazının da, benden size bir hediye olabilmesini  diliyorum.  

Sevgimle 
Dyt. Güner Erbay

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Güner ERBAY yazıları

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir