DEMİRKOL: SOKAK HAYVANLARININ KISIRLAŞTIRILMASI VE BAKIMI ÖNCELİĞİMİZ

DEMİRKOL: SOKAK HAYVANLARININ KISIRLAŞTIRILMASI VE BAKIMI ÖNCELİĞİMİZ
21 Mart 2024

 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, sokak canlarının bakım ve tedavileriyle yakından ilgilenen hayvansever dernek üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda, sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına öncelik vereceklerini, hayvan hastanesinin cihazlarının yenileneceğini, Bolu’nun modern bir hayvan hastanesine kavuşacağını söyledi.

Engelsiz Çay Bahçesinde sevimli ve bakıma muhtaç dostların her türlü bakımı ve ihtiyacı için büyük bir özveri ile çalışan hayvanseverler ile buluşan AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, hayvanseverlerin istek ve taleplerini dinledi, sokak hayvanları ile ilgili projeleri arasında olan çözüm önerilerini anlattı.

“Üst destek, üst akıl olmayınca olan eksikleri gördük”

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Hastanesi ziyaretinde gördüğü durumdan memnun olmadığını ifade eden Demirkol, “Hayvan Hastanesinde misafir edilen hayvanlarımızı gördük ve o canlıların ortamını beğenmedik. Çok dağınık, paldır küldür yapılmış bir durum var. Biz bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğinin kararını verdik. Fedakarca çalışan arkadaşlarımız var. Oradaki veteriner arkadaşlarımız, ekipler gayet güzel bir gayret göstermişler. Fakat üst destek, üst akıl olmayınca olan eksikleri gördük. Aynı zamanda bir sağlıkçı olduğum için Bolumuzdaki en önemli eksikliklerden birinin özellikle modern bir hayvan hastanesi olduğunun farkındayım. Görüntüleme cihazları, MR'larına kadar, yeterli sedyesi, müşahedesine kadar bir hasta hayvan hastanesi eksikliğini bizzat görüyoruz.” dedi.

“Çocuk Köyü Projesinin en önemli ayağı çocukların hayvanlarla birlikte vakit geçirmesi”

Bolu Hayvan Barınağının çok yetersiz olduğunu ve  mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Demirkol, “Projelerimiz arasında barınağın modernize edilmesi var. Planladığımız Evcil Hayvan Parkı'yla evlatlarımıza, çocuklarımıza hayvan sevgisini çocukluktan aşılayacağız. Evcil Hayvan Parkı'yla ve yine planlarımız arasında olan Çocuk Köyü Projemizle, içinde hayvanların olduğu, tarımın yapıldığı hayvan sevgisiyle beraber doğa sevgisinin aşılandığı Çocuk Köyü Projemizi hayata geçireceğiz. Bu projenin en önemli ayağı çocukların hayvanlarla birlikte vakit geçirmesi ve küçük yaşlarda çocuklarımıza hayvan sevgisini kazandıracak olması. Bunları doğru bir şekilde oturtamazsak hepimizi derinden etkileyen hayvana şiddet olaylarını görebiliyoruz. Bu çok önemli bir proje.” ifadelerini kullandı.

“Kısırlaştırma ameliyatı sayımızı günlük 100’e çıkarabilirsek olayı toparlarız”

Sokaklardaki hayvan popülasyonu sebebiyle sokak hayvanlarının kısırlaştırma işleminin ivedilikle yapılması gerektiğini vurgulayan Demirkol, “Kısırlaştırma yaptığımız zaman hemen doğaya salıverilmemesi lazım ki antibiyotik tedavisi, doğru bakım çok önemli.
Enfeksiyon açısından da yoğun bir tedavi ve takip gerekiyor. Günlük yaklaşık 15'le 30 arasında bir kısırlaştırma oluyor ama tabi bu Türkiye'ye yayılmadığı için sadece Bolu özelinde yetersiz kalıyor. Kısırlaştırma ameliyatı sayımızı günlük 100’e çıkarabilirsek olayı toparlarız.” şeklinde konuştu.

“Hayvanlarla ilgili kararlarda Bilim Kurulları söz sahibi olacak”

Öldükten sonra evcil hayvanların da mezarının olmasının geriye kalan sahipleri için önemli olduğunu anlatan Demirkol, evcil hayvan mezarlığı ile ilgili aktif sayıyı, niteliği artıracaklarını belirtti.

Sokağa terk edilen evcil hayvanlarla ilgili kuracakları bilim kurulları ile çalışma yürüteceklerini söyleyen Demirkol, konuşmasının devamında şunları aktardı;

“Evcil hayvanlarımızın belli bir müddet sonra dışarıya bırakıldığını görüyoruz, onların sahipsiz kaldığını görüyoruz. Onlar da sokakta o yaşama uyum sağlama noktasında sıkıntılar yaşıyor.
Bu konunun kuracağımız bilim kurullarıyla çözülmesi gereken bir konu olduğu kanaatine vardık. Liyakat esaslı bir sistem kurmak lazım, ama bir veterinerin karar vereceği kadar da basit bir iş değil.
Yani bilim kurulu hayvanlarla ilgili kararlarda bize tavsiye niteliğinde kararlar vermeli ve bu kararlar şehrin dinamiklerini bozmamalı. İl Özel İdaresi ile birlikte barınağa dönecek, bakım alanı oluşturulacak alanların kararını beraberce vermemiz lazım. Bu aslında sadece Bolu Belediyesi'nin problemi de değil. Sınırlar içerisinde, bizim merkez ilçelerinin dışında diğer belediyelerin de problemi var bununla ilgili. Bunu ortak çözmek lazım. Bütün yükü Bolu Belediyesine yüklememek de gerekiyor. Beraber organize edeceğimiz bir sistem kurmamız gerekiyor. Yapacağımız etkinliğin sınırını da iyi belirlemek lazım.
Yarın bizim açacağımız modern bir barınak da çok kısa sürede dolabilir. Ne kadar açarsak açalım o da dolabilir. Çünkü çevre iller bunu yük olarak görüyor, maliyet olarak görüyor ve belli müddet sonra siz bu yükün altında ezilen olabilirsiniz. Bunu doğru planlamak lazım. Bununla ilgili maalesef yasalar yetersiz. O çok net bir durum var maksimum kısırlaştırma yapmalıyız.”
 

1 yorum yapılmış

  • Okan 21 Mart 2024 - 18:33
    Tebrik ediyorum

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir