Çekirdek ve Sigara!

Cumhur Bandakçıoğlu Yazdı...

Çekirdek ve Sigara!
8 Eylül 2020

Sigara için zaten açılabilecek ne bir parantez ne de koyulacak bir virgül var. Hem sağlığınızın hem de cebinizin baş düşmanı. Çekirdek! Allah var çekirdeğin hiçbir suçu yok ama biz bu nimeti son derece çağ dışı ve ilkel biçimde tüketiyoruz. Ülkemizde, artık neredeyse her sokakta bir eğitim kuruluşu olduğu halde maalesef bu ilkelliğin ve umursamazlıklarımızı aşamıyoruz. Gerek sağlığımız gerekse çevremize çok ciddi zararlar veriyoruz. Sigara! A.B.D. Tabii ki uç bir örnek ama adamlar kuralı koymuş. İşte, New York! Bütün New York Şehir parkları, Plajlar, Tahta yürüyüş yolları, Halka açık golf ve spor sahaları, Stadyum alanları, Times, Herald ve diğer yaya meydanlar, Oyun alanları, Havuzlar ’da sigara içmek yasaktır! Fransa’nın başkenti, Paris’te geçen yıl 52 park ve bahçe ye sigara yasağı gelmişti. Dünyanın birçok yerinde bu uygulamalar yapılmakta. Özellikle çocukların adım attığı her noktada sigara kesinlikle yasak.

Çekirdek! Zaten sadece bizde var. Ne gelişmişinde ne de az gelişmişinde gördüm. Hadi tüketiyoruz bari adabıyla yapalım ama nafile. Tomris Ulaş Hocam şöyle yazmış; Yıllar önce annem, çekirdek yiyen genç bir kızı uyardığında, elindeki çekirdekleri annemin yüzüne fırlatmış! Sevgi Mülayim Hocam’ da derki; Atmayanlar atmıyor… Temizliği içselleştirenler ileri, evrensel düzeyde terbiye, eğitim almış ve çevresi için kaygı duyuyorlar. Önce aile terbiyesi sonra sadece anlama ve tekrarlama düzeyindeki öğrenme – eğitim düzeyinden çok üst basamaklara çıkıp analiz, sentez, muhakeme, yaratım düzeyinde öğrenme ve eğitime toplum çoğunluk ulaşmadıkça maalesef başka çözüm yok!

En son, İstanbul Üsküdar Belediyesi, sahil ve parklarda satışını ve tüketilmesini yasakladı. Türkiye ‘de birçok örneği var. Çekirdek yemenin sokağa tükürmekten hiçbir farkı yok. Hepimiz biliyoruz, Başta kent meydanı olmak üzere Bolu’da bu konuda son derece sıkıntılı. Yıllardır kanayan bir yara adeta.

Geçtiğimiz hafta Belediye Meclis toplantısı öncesi, Grup toplantısında dile getirdim. Eğer, dünya şehri olacağız diyorsak, eğer Türkiye’nin en güzel şehri için çalışıyorsak en başta bu çirkinliklerin önüne geçip ülke çapında farkındalık yaratalım. Başkan Özcan, izmaritini ve çekirdek çöpünü yere atana cezai işlem uygulama konusunda hem fikir ve uygulamaya geçecek. Ben ceza yetmez, park ve meydanlarda, İzzet Baysal Caddesi’nde tamamen yasaklanmalı diyorum. Zaten sigarayla ilgili mevcut yasakların halihazırda nasıl ne derece uygulandığını hepimiz biliyoruz.

1 yorum yapılmış

  • Özlem 3 Ağustos 2023 - 16:37
    Newyork yapmış bizim coğrafya dan birsey olmaz bizim insanımız haketmiyor düzgün yaşamayı sigara ve çekirdek icadina...

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir