BOLU’DA "TARLA GÜNÜ" ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Bolu’da, “Yerli ve Milli Buğday Çeşitleri” adı altında Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

BOLU’DA "TARLA GÜNÜ" ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ
24 Temmuz 2020

İlimize bağlı Yakabat Köyü’nde, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından demonstrasyonu yapılan “Yerli ve Milli Buğday Çeşitleri” adı altında Tarım Günü düzenlendi.  Etkinliğe Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, AK Parti Bolu Merkez İlçe Başkanı Kazım Konak, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan Taş, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, yetkili daire müdürleri ve davetliler katıldı.

Etkinlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bünyesindeki Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen altı çeşit, “Alada, Acar, Adalı, Altuğ, Kaynarca ve Nusrat” isimli yerli ve milli buğday çeşitleri tanıtıldı.  

Tarla Günü etkinliği açılışında sunum yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Ekdioğlu, “Bolu’nun Yakabayat, Köprücüler ve Yeni Akçakavak köylerinde üç farklı lokasyonda dekara 19 kilogram olarak, mibzer ayarı ile ekim yapıldı. 6 Kasım 2019 tarihinde ekimleri yapılan Yerli ve Milli Buğdaylarımızın, ekim, bakım, ilaçlama, gübreleme gibi çalışmaları teknik personellerimiz  ve çiftçilerimiz tarafından titizlikle yürütüldü.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan Taş ise, “Yerli ve Milli Buğday Çeşit demonstrasyonu çalışmaları sonucunda tahminlerimizden çok üzerinde bir verim ile karşılaştık. Tarım alanlarının yüzde 40’ında buğday üretimi yapılan Bolu, buğday üretiminde Türkiye’de 51. sırada yer alıyor. İthal buğday tohumlarından dekara 25 kilogram tohuma karşılık ortalama 290 kilo verim alınabilirken, Bolu’da sürdürdüğümüz demonstrasyon çalışmaları neticesinde yerli tohumlarımızdan 900 kilograma kadar ürün alınabiliyor. Yerli tohumlarımız üreticilerimize yüksek verim sağlamanın yanında önemli bir alternatifte olacaktır. Yerli ve milli tohum çeşitlerimiz ilimiz ve ülkemiz üreticilerine hayırlı olsun. Bereketi kazancı bol bir hasat dönemi diliyorum” diye konuştu.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Lütfi Demir de ıslah ettikleri altı çeşit Alada, Acar, Nusrat, Adalı, Kaynarca, Altuğ ve enstitünün diğer çeşitlerinden bahsetti. Bolu’da yapılan çalışmanın çok başarılı olduğunu ve Konya’da kendi çeşitleri olan Halis Buğday çeşidinden dekara 1.043 kg verim alındığını ifade etti. Ayrıca çiftçilerin sorularını cevaplandırarak bilgiler verdi.




Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir