“UNESCO” G.Direktörü’nün “3.5.2023” Dünya Basın Özgürlüğü Günü Mesajı ve “SEÇİM”imiz...

“UNESCO” G.Direktörü’nün “3.5.2023” Dünya Basın Özgürlüğü Günü Mesajı ve “SEÇİM”imiz...
8 Mayıs 2023

Sn.”AZOULAY” Yazmış... Okuyoruz... 
 “Basın özgürlüğü demokratik toplumun temel taşıdır.  Fikirlerin tartışılmadığı, gerçeklerin doğrulanmadığı, fikir çeşitliliğinin sağlanmadığı bir demokrasi kendi kendisinin gölgesidir ve Dünya Basın Özgürlüğü Günü insanlara bunu hatırlatmak için kurulmuştur.
Uluslararası toplum için bu gün her şeyden önce, gazetecilerin mağdur olduğu suçları çevreleyen cezasızlıklarla mücadele meselesidir. Çünkü her on gazeteci cinayetinden neredeyse dokuzu cezasız kalmaktadır. Bu yüzden, UNESCO’nun on yıldır öncülüğünü yaptığı Birleşmiş Milletler Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorunu Eylem Planı’nın amacı bu sorunla mücadele etmektir.
Bu aynı zamanda bağımsız medyanın varlığını sürdürebilmesini sağlamakla da ilgilidir. Dijital devrimle birlikte, bilgi ortamı ile üretim ve dağıtım biçimleri köklü bir şekilde bozulmuş ve bağımsız profesyonel medyanın sürdürülebilirliğini tehlikeye atmıştır.
Bilginin dijital çağda ortak bir mal olarak kalmasını sağlamak için UNESCO Üye Devletleri 2021’de Windhoek +30 Deklarasyonu aracılığıyla bağımsız gazeteciliği desteklemeyi, çevrim içi platformlarda daha fazla şeffaflık sağlamayı ve medya ve bilgi okuryazarlığını geliştirmeyi taahhüt etmiştir.
Bilgiye erişim üzerinde önemli bir kontrole sahip olan aktörler, yani dijital platformlar olmadan bunu yapmamız mümkün olmayacaktır. İşte bu nedenle UNESCO, dijital platformları düzenleyecek ilkelerin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak Şubat 2023’de hem ifade özgürlüğünün korunmasını hem de dezenformasyon ve nefret söylemiyle mücadeleyi içeren temel meseleleri odağına alarak “Güven için İnternet” konferansını düzenlemiştir.  
UNESCO olarak ilk Dünya Basın Özgürlüğü Gününden otuz yıl sonra, ne kadar yol kat ettiğimizi ve daha ne kadar yol kat etmemiz gerektiğini görebiliyoruz.  O halde bu gün, uluslararası örgütler bünyesinde gazetecileri ve onlar aracılığıyla basın özgürlüğünü savunma taahhüdümüzü yenileyelim.”   mesajını yayımlıyor ve “BASIN”ın önemini   tün siyasilerin önüne koyuyor...
Bu vesileyle  Gazeteciler Cemiyetlerimize ziyaretler yapılıyor...
Bakalım “14 Mayıs  2023”Pazar gecesi  itibariyle “TBMM”ye ulaşacak hemşehrilerimiz ,vekillerimiz Basınla, basın mensuplarıyla ilişkilerini nasıl geliştirecek... 
Vaatlerini nasıl gerçekleştirecek...Göreceğiz ...İzleyeceğiz...Aktaracağız...
Sıhhat ve Afiyetle...Liyakatle...Selam ve Muhabbetle...Muvaffakiyetle...Kolaylıkla...
Saygılarımızla.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Mustafa COP yazıları

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir