PARA PARA PARA...

PARA PARA PARA...
26 Haziran 2020

Para nedir? Eminim herkesin aklına farklı cevaplar geliyordur. Kimine göre sağlık, kimine göre statü, kimine göre ise elinin kiridir…

            “İnsanlar değiştiren, kibirlendiren, güce esir eden, geldiği yeri unutmasına, geçmişinden utanmasına neden olan şeydir para” demiş bir düşünür.  Peki bu ne kadar doğru? Batı kültüründe genelde böyle değil midir? Para insanı değiştirir ve inancı yok mudur? Parayı buldu yürüyüşü bile değişti demezler mi?

            Aslında para insanı değiştirmez, insan paraya yüklenen anlamı değiştirir. Hayatında, özellikle geçmişinde parayla ilgili ne yaşadıysa parayı bulduğunda, zengin olduğunda da aynı duyguları yansıtır insan.

            “Fakir olmak günah değil zengin olup başkasını ezmek günah” demiş Dostoyevski. İnsanlara baktığımızda parasız dönemlerinde ne kadar ezilmişse bir insan parası olduğunda o da bununla böbürlenmez mi? Her muhabbetin sonunu paraya getirmez mi? Sahip olduğu en büyük zenginliğin parası olduğu yanılgısına düşmez mi?

            Bir de parası olduğu halde daha fazla olsun eksilmesin hırsıyla tatile bile gitmeyen, en yakınından bile bunu sakınan insanlar yok mu hayatımızda? Tabi ki istisnalar vardır hayatta. Ama genele baktığımızda bu insanlar parayı araç değil de amaç haline getirmişlerdir hayatlarında.

            Daha da derine inersek, kendi benliklerini parayla var eden insanlardan. Ailesinde, çevresinde ve sosyal hayatında maddi varlığıyla kendini kabul ettiren benliğini var eden insanlardır.

            Belki çok klişe olacak ama gerçekten de kefenin cebi yok… Belki son nefeslerinde bunun farkına varacak birçok insan var. Ama yine de hırslarımızdan bunu göremiyoruz tabi ki...

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Aslı DEMETGÜL BALCI yazıları

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir