AV. UMUR YÜCEL: "TANJU BEY'İN AÇIKLAMALARI MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINA YAĞ SÜRDÜ"

DW Türkçe, yabancılar için su ve nikah ücretlerinin artırılmasına yönelik belediye kararlarının alındığı ilimizde Bolu Barosu Denetleme Kurulu Başkanı Avukat Umur Yücel'le konuştu.

AV. UMUR YÜCEL: "TANJU BEY'İN AÇIKLAMALARI MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINA YAĞ SÜRDÜ"
1 Aralık 2021

DW Türkçe'den Burcu Karakaş, yabancılar için su ve nikah ücretlerinin artırılmasına yönelik belediye kararlarının ardından Bolu'ya gelerek mültecilerle konuştu. Bolu Barosu Denetleme Kurulu Başkanı Avukat Umur Yücel'le de görüşen Karakaş, konunun hukuki boyutu hakkında bilgi aldı. İşte o açıklamalar;

"Hukuken böyle bir karar alınamaz"

Bolu Barosu Denetleme Kurulu Başkanı Umur Yücel ile alınan kararların hukuki boyutunu konuşmak için bir araya geliyoruz:

"Tartışmaya açık bile değil. Hukuken böyle bir karar alınamaz. Anayasa'da ayrımcılık yasağı, Belediye Kanunu'nda hemşeri hukuku var. Bir ücret alınacaksa aynı ya da orantılı olmak zorunda. Belediye kararında orantılıktan bahsedemiyoruz."

Avukat Yücel, adli yardım taleplerinin üçte birinin mültecilerden geldiğini ve bu taleplerin gittikçe arttığını söylüyor. Taleplerin çoğunu, uluslararası koruma kararlarının iptali için yapılan başvurular oluşturuyor. Yücel, idare mahkemesine açılan davalarda mülteciler lehine çıkan bir karara rastlamamış. 

Yücel, "Normalde sağlıkla ilgili bir durum yaşandığında sınır dışı kararı verilemez ama biz hamile göçmenlerin bile sınır dışı kararını kaldıramıyoruz. İnsanlarda zaten düşmanlık vardı, Tanju Bey'in açıklamaları bu düşmanlığa yağ sürdü" diyor.

Yücel'e göre, belediye kararları daha fazla yabancı düşmanlığına yol açabilir. Nikah ücretiyle ilgili karar nedeniyle evlilik dışı birlikteliklerden doğacak çocukların sosyal statü sorunu yaşayabileceğine de dikkat çekiyor:

"Önümüze daha çok dosya gelecek, daha çok mülteci mağdur olacak. Mülteciler hukuki olarak haklarını arayamayacak hale geldikleri anda şiddet eylemleri olabilir."

Bolu Barosu, belediye kararından beri herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir