BOLU’DA ORMANLAR MI KATLEDİLİYOR?

Tarım-Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, 2020 yılında Bolu’da 2,5 milyon metreküp ağaç kesildiğini ve bunun bir orman katliamı olduğuna dikkat çekerek “Bu korkunç bir rakam” dedi.

BOLU’DA ORMANLAR MI KATLEDİLİYOR?
4 Mayıs 2021

Haber: Hızır İlyas Yıldırım

Gazete Bolu’ya konuşan Başkan Şükrü Durmuş, ormanların hem ekonomik bir değer hem de ekolojik bir sistem olduğuna dikkat çekerek, “Ama ekonomik değerler uğruna ormanlarımız katlediliyor. Geleceğimizi yok ediyoruz. Ormanlar bir planlamayla işletilir.2020 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen planlamaya göre Türkiye genelinde 10 milyon metreküp ağaç kesimi yapılması planlanmış ancak 40 milyon metreküplük bir ağaç kesimi gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı için ise 12 milyon metreküp ağaç kesimi planlanmış ancak daha yılı yarılamadan 20 milyon metreküp üzeri ağaç kesildiğine şahit oluyoruz. Sene sonuna kadar 50 milyon metreküplük bir ağaç kesimi yapılacağı öngörülüyor.  Bu durum yapılan planlamalara uyulmadığını gösteriyor.” dedi.

BOLU’DA KESİLEN AĞAÇ 2,5 MİLYON METREKÜP

Başkan Durmuş, “Türkiye’de ormanların neredeyse yüzde 30’luk bölümü Bolu, Zonguldak ve Kastamonu çevresinde bulunuyor.  Türkiye’deki üretimin belki de yarısından fazlasını Bolu daha fazla olmak üzere bu üç il karşılıyor. Belki de 2050 yılına kadar alınması gereken ağaçları sırf ekonomiye katkı olsun diye kesip alıyorlar. Mesela Bolu’da 2002 yılında kesilen ağaç miktarı 410 bin metreküp iken 2020 yılında 2,5 milyon metreküp ağaç kesilmiş. Bu bir katliamdır. Bu bir soykırımdır. Bu korkunç bir rakam. Türkiye’de ekonomi kötüye gidiyor. Alım gücü yok denecek kadar az. Avrupa’nın neredeyse yüzde 60’lık orman ürün ihtiyacını Türkiye karşılıyor. Avrupalılar Türkiye pazarını ucuz olduğu için tercih ediyor. Ekonomi uğruna, para uğruna ormanlarımızı yok ediyoruz. Geleceğimizi yok ediyoruz.” diye konuştu.

CUMHUR BANDAKÇIOĞLU ORMAN KIYIMLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Bolu Belediyesi Meclis Üyesi Cumhur Bandakçıoğlu’da sosyal medya hesabından “Kocaoğlan Bayı dan mektup var” başlığıyla yaptığı paylaşımda Bolu ormanlarında yapılan kıyımlara dikkat çekti.

İşte Cumhur Bandakçıoğlu’nun o yazısı;

“Sevgili okurlar bizim meşhur Aladağlı Bozların Kocağolan Bayı dan geçen gün mektup geldi, bu önemli mektubu sizlerle paylaşıyorum. Kendisine kulak verelim.

Aladağ 05,04,2021

Sevgili Başkanım,

Pardon, Başkanım demeyecektim kızıyordun. Bir tane başkan var belediyede, o da Tanju Başkan. Sevgili meclis üyem, Cumhur abücüm. Malumun kış bu sene ağır geçiyor. Aladağ’da kafamızı inimizden çıkaramadık. Şu doğalgaz iyi güzel hoş ama gelen faturaları görsen bize acırsın. Şart olsun Ayı maaşıyla geçinemiyoruz. Geçen sene derelerde ve göllerde kaçak avdan dolayı pek yağlı balık yoktu, yeterince beslenemedik. Enerjimiz düşüktü ısınabilmek için doğalgaza abandık. Şimdi ne yapacağız nasıl bu faturaların altından kalkacağız bilmiyorum. Bolu Belediyesi’nin askıda fatura uygulaması var mı?

Neyse abücüm bizim çok büyük bir sorunumuz var, heykel falan umurumuzda değil. Biz sadece Ayıca yaşamak istiyoruz. Karların erimesiyle kafayı inimizden şöyle bir çakardım. Çıkarmaz olaydım. Ne göreyim? Bizim ormanlarda bir seyrelme var. Gözlerimi ovuşturdum yanlış mı görüyorum dedim. Tekrar baktım yanlış görmemişim. Bunca yıllık Aladağlı bir Ayıyım, ben böyle bir şey görmedim. Ne oluyor ne ediyor anlam veremedim. Üst yakada Çele tarafında bizim emmioğlu var bir de ona sarayım dedim Kuzen ne var ne yok nasılsın halin vaktin nasıl dedim. O zaten hazırmış başladı gözü yaşlı bir şekilde anlatmaya, kıyım var kıyım dedi yakın dostu Ormancı Cafer söylemiş, 2 Milyon 3 Milyon metreküp lafı geçiyormuş. Bolu ormanlarını budamışlar. Yaşın yanında kuruda yanıyormuş. Gidiyormuş ağaçlar birer birer. Bizim Orman Bölge Müdürlüğü bu 2020 yılında Türkiye satış rekoru kırmış. Ödül olarak da son model Land Rover ‘lar gelmiş. Hem kamuda kemer sıkacağız diyorlar hem de şu yaptıklarına bir bak. Böyle giderse dımdızlak kalırız diyor bizim kuzen.

Oh abücüm biricik abücüm. Senin aracılığınla, Tarım Orman Bakan Yardımcımız Sn. Fatih Metin’e, Kıymetli vekillerimiz, Sn. Arzu Aydın’a, Sn. Fehmi Küpçü ’ye, Sevgili Tanju Başkanıma, AK Partil il Başkanım Sn. Suat Güner’e, CHP İl Başkanım Sn. Kazım Karsu’ya, MHP İl Başkanım Sn. Cihan Başaran’a İYİ Parti İl Başkanım Sn. Ahmet Örnekbaş’a, bütün siyasi parti başkanlarına, Bolu’yu seven herkese sesleniyorum. Bu kıyımı kontrol altına alın. Ormanlarımız elden gidiyor. Kesip kesip satıyorlar. Kesilmemesi gereken ağaçlarda kaynıyor arada. Yapmayın ağalar, etmeyin beyler. Kıymayın Bolu’nun ormanlarına. İşte böyle Cumhur Abücüm. Bolu bu konuda birleşsin, bir olsun, diri olsun. Bu vesileyle Hayırlı Ramazanlar diliyor 15-22 Haziran Turizm Haftasını da kutluyorum. Bolu Turizminin gözbebeği Aladağ’a bekliyoruz. Kocaoğlan Bayı”

BİR TEPKİ DE MUHARREM DEMİREL HOCADAN

Bolu’nun kalemi güçlü köşe yazarlarından Muharrem Demirel’de son köşe yazısında ilimizdeki ormanlarda yapılan ağaç kesimlerini ele aldı.

“Böyle giderse dımdızlak kalırız” başlıklı köşe yazısında Muharrem Demirel şu ifadeler yer verdi;

“Burhan Ateş kardeşimiz Kızıklı, ormanları iyi biliyor, iyi tanıyor.

Çünkü

Ormanın içinde yaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde kıymetli doktorum Selami Konyalıoğlu’nun paylaşımının altına bir yorum atmış

Ve

Demiş ki, ’Ağaçlar bir orada bir orada kalırsa yaslanacak ağaç olmazsa göçer. Orman Genel Müdürlüğü Bolu’da Aladağlarda 130 bin metre küp ağaç kesilecek diyor. Nerede ağaç, babası mı dikmiş. Cenabı Mevla’m büyütüyor, orman teşkilatı tüketiyor. Üretim Allah’tan, tüketim orman teşkilatından. Eskiden de kesim olurdu. Bu zamanda orman yok olma eşiğinde. Eskiden Bolu’dan baktığında doruklara araba ışıkları görünmezdi, şimdi gidenleri say. Tarihinde bu kadar orman katliamı olmamıştır. Bu vatan bizim, dur demezsek, Konya ovası gibi kelaynak kuşu gibi çıkacak’

Bolu ormanlarındaki kesimler ile ilgili, Bolu Belediye Meclis Üyesi Cumhur Bandakçıoğlu Kardeşimde 5 Nisan 2021 tarihinde Bolunun Sesi Gazetesindeki ki yazısında ‘…Kıyım var kıyım…’ derken, ‘… Kurunun yanında yaşlarda gidiyormuş’ ifadesini kullanmış

Ve

‘…Böyle giderse dımdızlak kalırız…’ diyerek, ilgililerin dikkatini çekmişti.

Geçtiğimiz günlerde ‘Sarıalan yaylası sen misin, Aladağlar şen misin? Demedim gezdim.

Gördüğüm şu;

Ormanlar şen değil!

Çünkü

Seyrekleştirilen bölümlerde ağaçlar birbirine dayanamadığından dolayı ya şiddetli fırtına ya da kar yağışı nedeni ile yıkılmış.

Yanılmıyorsam bu konu ile ilgili Bolu basının da haberlerde çıkmıştı.

Bolu Gazeteciler Cemiyeti olarak BOFSAD’ da yapmış olduğumuz ÇINARALTI SOHBETLERİNDE,

Milletvekillerimiz Sayın Arzu Aydın ve Sayın Fehmi Küpçü kardeşimize 2002 yılında 410 bin metreküp ağaç kesilirken, 2020 yılında 2,5 milyon metreküp ağaç kesildiğini, her sene artan bu aşırı farkın neden kaynaklandığını sormuştum.

Ve

Hem köylülerin, hem de kesim işlerinde çalışanların ‘Dün ormancılar bize gelip ormanlarımıza sahip çıkın diyorlardı, bugün öyle bir duruma geldik ki; biz ormancılarımıza, ormanlarımıza sahip çıkın deme durumuna geldik, 20 sene sonrasının ormanları kesiliyor, evlatlarımızın geleceği çalınıyor.’ Serzenişlerinde bulunduklarını bu konu ile saçı bitmedik yetimlerin hakkı için ilgilenmelerini rica etmiş

Ve de

Bu sohbeti 27 Eylül 2020 tarihinde Bolu Takip Gazetesinde köşemden dile getirmiştim.

Ama

Ne yazık ki durum şu; ‘Adın ne Reşit, kendin söyle kendin işit’

Yani

Bizim Çınar altı sohbetimiz, benzetmemi hoş görsünler ama sigara paketinin üzerine yazıldığı ile kalmış gibi.

Çünkü

Yanlışımız veya eksik bilgilendirmemiz var ise yanlıştan dönmemizi sağlayacak bir cevap gelmedi.

Sayın Fatih Metin, Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü ve de Ak Parti İl Başkanı Suat Güner kardeşlerimiz!

Lütfen bu konunun üzerine ormanları kendilerine miras bırakacağımız evlatlarımız için gidiniz.

Gün gelir başkanlıklar da, milletvekillikleri de gider, bir yerlere yaranmak için çalışan kamu görevlileri de…

Ama

Biz ormanlarımız ile baş başa kalırız.

Ve

Yaptıklarımız, yapmadıklarımız veya yapamadıklarımız ile hatırlanırız.”

3 yorum yapılmış

  • Köroğlunun Torunu6 Mayıs 2021 - 17:30
    Yağmalanmayan, talan edilmeyen ne kaldı ki?
  • Doğa dostu7 Mayıs 2021 - 20:44
    50 senedir ormanlarla iç içeyim bu zamana kadar böyle ağaç kıyımı görmedim yeter artık çekin elinizi ormanlardan artık
    %100   (Toplam 1 oy kullanıldı.)
  • Bolulu1453 28 Temmuz 2023 - 19:09
    Şu şirketlerle al gülüm ver gülüm yapan hainler kim çıkarılsın ortaya!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir