60 ARICIYA 600 KOVAN DAĞITILDI

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından modern kovan dağıtımı projesi kapsamında 60 arıcıya 600 adet kovan dağıtımı yapıldı. Son 5 yılda ilimizde bakanlık olarak arıcılara 1 milyon 50 bin TL destek verildi.

60 ARICIYA 600 KOVAN DAĞITILDI
12 Nisan 2021

Tarım il müdürlüğünde gerçekleşen dağıtım törenine, Bolu Valisi, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, Merkez İlçe Başkanımız Kazım Konak, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, üretici birlikleri ve arıcılar katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan %50 destekli boş kovan dağıtımı gelen ödenek ile 600 adet modern, katlı ve polen tuzaklı saç giydirmeli ergonomik kovan alınarak arı yetiştiricileri birliğine üye 60 yetiştiriciye dağıtıldı.  Boş kovan dağıtımı projesi ile ilimizdeki kovanlarım modern ölçülerde ve iklime uygun hale getirilmesi ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra elde edilecek bal ve arı ürünlerinin artırılması hedefleniyor.

“DÜNYA ARICILIK KONGRESİNDE ÖDÜL ALMIŞ BİR ÜRÜN”

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, dağıtımı yapılacak kovanların özelliklerine ilişkin bilgiler vererek, “Bu kovanların özellikleri, saç giydirmeli içi strafor, iç kısmı, arıyla temas eden kısmı kontrplak olmak şartıyla yapılmış ve altı sanayi tarafından imal edilmiş, dünya arıcılık kongresi tarafından ödül almış bir ürün. Bu ürünü biz Ankara’dan yapıp buraya getirip, arıcılarımıza hizmet vermek istiyoruz. Bu kovanların özelliklerinden bir kısmı da ısı kaybının az olması ve bizim bölgemizin geçiş bölgesi olması dolayısı ile ısı farkının 15-20 dereceye varması. Arılarımızın nisan ayındaki bu ilkim değişkenliğinden dolayı yavru çürüklüğü söz konusu. Bu kovanlarda ısı kaybı olmadığından yavru çürüklüğü hastalığına imkân verilmediği için bu kovanları tercih ediyoruz” diye konuştu.

Proje kapsamında destek verenlere teşekkür eden Ünalan, “Bu konuda desteklerinden dolayı başta Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e, Tarım İl Müdürlüğü’nün idarecileri ve personeline, İl Özel İdare’ye teşekkür ediyorum. Arıcılara hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“FAZLA BAL ÜRETİMİNİ ARTTIRACAK”

Tarım İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, arıcılara dağıtılacak strafor kovanların bal üretimini artıracağını belirterek, “Bakanlığımız tarafından 2020 yılı sonbaharında farklı projelerde kullanılmak üzere ilimize gönderilen ödenekleri 2021 yılında kullanmak üzere İl Özel İdaremize aktarmıştık. Gelen ödeneklerin büyük çoğunluğu ile bitkisel üretimi artırmak ve üreticilerimize ucuz girdi sağlamak için farklı tohumluklar alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Bugün ise hayvansal üretim yapan çiftçilerimizden arıcılarımızı desteklemek, arıların daha sağlıklı kovanlarda yaşamaları ve dolayısı ile daha fazla bal üretimini artırmak için strafor kovan dağıtımı için toplanmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“ARICILARA SON BEŞ YILDA 1 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılara, son 5 yılda 1 milyon TL destek verildiğini aktaran Murat, “Proje kapsamında Arıcılar birliğine üye 60 arıcımıza 10’ar kovan olmak üzere toplamda 600 adet kovan alınmış olup proje bedeli 210 bin TL’dir. Bu bedelin yarısı olan 105 bin TL il müdürlüğümüzce, diğer yarısı ise arıcılarımız tarafından karşılanmıştır. Yine 2019 yılı sonunda da 700 adet kovanı %50 destekli olarak 50 arıcımıza dağıtmıştık. Ayrıca arıcılarımıza her yıl sahip oldukları arılı kovanları karşılığında destekler vermekteyiz. Son beş yılda arıcılarımıza bakanlık olarak 1.050.000 TL destek vermiş bulunmaktayız” dedi.

“SON DERECE GENİŞ BİR ARICILIK POTANSİYELİNE SAHİBİZ”

Bolu Valisi, en önemli zenginliğin tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, arıcılığın desteklenmesi ile ilgili konuştu. Bolu Valisi, “Önemli mesleklerden birisi de arıcılıktır. En önemli zenginlik tarım ve hayvancılıkla ilgili olan zenginliktir. İnsan için en değerli varlık sağlıktır. Sağlıktan sonra insanın güvenlik ve gıda ihtiyacı gelir. Ülke olarak son derece geniş bir arıcılık potansiyeline sahibiz. Ama ne yazık ki, bu potansiyel yeterince değerlendirilmiyor. Bunun en bariz örneği de ilimizdir. Küçük, büyük 700 arıcımız var. 100 civarında olan hiçbir arkadaşımız çıkmadı. Bunu arttırmak lazım. Her yaşta herkesin yapabileceği anlamlı ve önemli bir meslek. Aynı zaman arı çok ibrete halis bir hayvan. Çok kıymetli bir hayvan. Sadece bal üretiminde değil, bize çok ama çok çeşitli ürünlerden katkı sağlayan rabbimizin bize bir nimetidir. Onun için neresinden bakarsanız bakın fevkalade güzel bir iş. Biraz önce arıcılarımızla ilgili destekler ifade edildi. 850 üreticimize 52 bin arılı kovan katkısı yapılmış. Bunların değeri de 683 bin Türk Lirasına tekabül ediyor. Devletimizin de destekleri var. Özel İdare, Valilik olarak bizler daima yanınızdayız. Her türlü desteğe varız. Hem arının bakımı hem evi, kovanı ve aynı zamanda bunun gezdirilmesi aynı zamanda bunun yerleştirilmesi her konuda teknik olarak sizler Tarım İl Müdürlüğümüzden hizmet alıyorsunuz. İnşallah seneye sayımız artsın. Hem arı sayımız artsın hem arıcı sayımız artsın hem de ürünümüz artsın inşallah. Milleti bal ile besleyelim” ifadelerine yer verdi.
Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir