SEBEN’DE İZA BUĞDAYINDAN YAPILAN YEMEKLER TANITILDI

Seben ilçesinde yetişen ve 10 bin yıllık geçmişi olan iza buğdayından yapılan yemeklerin tanıtımı yapıldı.

23 Temmuz 2020

Seben Kaya Evleri’nde yapılan etkinliğe İlçe Kaymakamı Mustafa Atış, Belediye Başkanı Fatih Kavak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci ve davetliler katıldı. Etkinlikte, Türkiye’de “Ekmeğe fısıldayan kadın” olarak bilinen Mine Ataman önderliğinde yapılan yemekler davetlilerin beğenisine sunuldu. Yemekler, katılımcılardan tam not aldı.

İZA BUĞDAYINA COĞRAFİ İŞARET GELİYOR

Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak, yaptığı açıklamada, “Genetiği bozulmamış ve Seben ilçemize özgü olan iza buğdayının hasadı ve yine iza buğdayı ile ilgili çalıştayı koronavirüs öncesinde planlamıştık. Ama koronavirüs dolayısıyla bu çalıştayımızı ertelemek zorunda kaldık.  Mine Ataman hanımefendi ve Nusret Zencirci hocamız ile beraber burada İza buğdayı için ortak bir yemek programı hazırladık. Mine hanımın hazırladığı bu yemek programında iki saatlik güzel vakit geçirdik. İza buğdayından yapılan birbirinden lezzetli yemekler tatma imkanı bulduk. Önümüzdki yıl yapacağımız iza buğdayı hasat şenliğinin ön hazırlığını, organizasyonunu burada planlamış olduk. İza buğdayı ata yadigarıdır ve Seben’ne özgü bir buğdaydır. İza buğdayı için coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. Kasım-Aralık ayında coğrafi işareti de alarak yoğun bir çalışmaya başlayacağız.” dedi.

"SEBENİN KADERİNDE TARIM VE EKOTURİZM VAR"

Yemeklerin hazırlanmasına öncülük eden Mine Ataman ise, “Bir yerin mutfağına girdiyseniz o yer sizin ailenizin bir parçası olur. Bugünde Seben mutfağına girdik. Ben yaklaşık 20 yıldır ekmek ustası olarak ekmeğimi kazanıyorum. Bugün iza buğdayı ile neler yapılabileceğini gördük. İza buğdayından yaptığımız yemekleri sergileme imkanı bulduk. Ben Seben’de bizi ağırlayan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Coğrafya kaderse Seben’in kaderinde bence tarım ve ekoturizm vardır.” diye konuştu.


Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.