MUSTAFA ERKOÇOĞLU YAZIN ÇIKAN ALERJİK HASTALIKLARA KARŞI UYARDI

Bolu’nun tek Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı olan Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, yazın kendisini gösteren alerjik hastalıklara karşı uyarılarda bulundu.

10 Temmuz 2020

İlimizin, tek Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı olan, bunun yanında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı görevini de yürüten Doç Dr. Mustafa Erkoçoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, yaz aylarında çıkan alerjik hastalıklar ve bunlardan korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Özellikle yazın daha çok bahar nezlesi şikâyetleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Erkoçoğlu, “Halk arasında saman nezlesi olarak ta ifade edilen bahar nezlesi polenlere alerjisi olan kişilerde sıklıkla görülmektedir.  Art arda hapşırığa maruz kalanlarda, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı yaşayanlarda, gözlerde kaşıntı, bulantı yaşayanlarda bahar nezlesi bulgusu olabilir. Bahar nezlesinin tedavisinde en büyük etken polenlerdir. Polenler sabah erken saatlerde ve öğleye doğru yoğun olurlar. Bahar nezlesine yakalanmak istemeyenler bu saatler arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkmasınlar. Evlerini havalandırmak isterlerse de sabahın erken saatlerinde evlere polen doluşabileceğinden akşamüzeri yapmalarını tavsiye ediyoruz. Polenler dışarıda özellikle saçlarımıza ve kıyafetlerimize yapışabiliyor. Evimize döndüğümüzde duş almamız ve kıyafetlerimizi yıkamamız gerekiyor. Maske takmanın ve gözlük takmanın da polenlerden korunmada faydası vardır. İkinci aşamada ise özellikle burun spreyi ve alerji şuruplarıyla polen alerjisini kontrol altına alabiliriz. Üçüncü alternatif tedavimiz ise aşı tedavisidir. Aşı ile hastalardaki alerjik bulguları engellememiz de mümkündür.” dedi.

EGZAMA İÇİN ÖNERİLER

Yaz döneminde egzama türü rahatsızlıklara da sıklıkla rastlandığını ifade eden Doktor Erkoçoğlu, “Yaz döneminde özellikle karşılaştığımız ikinci bir hastalık egzamadır. Egzamayı tetikleyen birçok genetik ve çevresel birçok faktör vardır. Özellikle yaz döneminde ciltteki su kaybının artması, terleme egzamayı tetikleyen faktörlerdendir. Egzama rastlanan kişilerin yaz döneminde nemlendiricileri çok yoğun ve düzenli şekilde kullanması gerekiyor. Yünlü, naylon ve sıkı kıyafetler de egzamayı tetikler. Daha çok bu tip hastaların pamuklu ve bol kıyafetler giymesini öneriyoruz. Günlük duş almakta egzamanın kontrolünde önemli.” diye konuştu.

ARI SOKMASI ÖLÜMCÜL BİR DURUM OLABİLİR

Yine yaz aylarında böcek ısırıkları ve arı sokması durumlarına maruz kalınabileceğini söyleyen Erkoçoğlu, şöyle dedi; “Özellikle çocuklar ve yetişkinlerde böcek ısırıkları sonrası kaşıntı oluşur. Bunlar tabii cildi hassas çocuklarda büyük sivilce şeklinde çıkabilir. Bundan korunmak için doğal spreyler kullanabiliriz. Uzun kollu, uzun paçalı kıyafetler böcek ısırmasını azaltabilir. Böcek ısırdığında kaşıntıyı azaltan kremler var ve bunu da kullanabiliriz. Böcek ısırıkları hayatı tehdit eden bir durum değildir. Ama arı sokması için aynı şeyi söyleyemeyiz. Arı alerjisi çok önemli bir konudur. Eğer çocuğumuzu veya herhangi bir yakınımızı arı soktuğunda bayılma, kendinden geçme, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı gibi bir durum söz konusu ise mutlaka bir alerji uzmanına görülmesi gerekir. Bu hayatı tehdit eden ölümcül bir durumdur. Bunun tedavisi mümkündür. Aşı ile bunu önleyebiliriz. Biz kişilere arı sokma durumuna karşı yanlarında acil iğne kullanmalarını istiyoruz.”
 

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.